Koliko traje otvorena boca vina?

Koliko traje otvorena boca vina?

Pitanje: Koliko traje otvorena boca vina? I … postaje li vino loše?

Odgovor: Većina vina traje otprilike 3-5 dana prije nego što se počnu kvariti. Naravno, to uveliko zavisi od tipa vina!

Koje se vino duže čuva u otvorenoj boci?

O ovome saznajte više u nastavku. Ne brinite se, ipak, “pokvareno” vino u osnovi je samo sirće, tako da vam neće naškoditi. Evo koliko dugo različiti stilovi vina traju u otvorenoj boci.

Penušavo vino (Sparkling Wine). 1–3 dana u frižideru sa čepom za penušava vina. Penušava vina brzo gube ugljendioksid posle otvaranja. Tradicionalna metoda proizvodnje penušavog vina, kao što su Cava ili Šampanjac, trajaće malo duže od penušavog vina proizvedenog metodom tanka poput vina Prosecco. Vina tradicionalne metode imaju više pritiska (više mehurića) u sebi, jer su u bocama, zbog čega imaju tendenciju dužeg trajanja.

Svetlo belo, slatko belo i rosé vino (Light White, Sweet White and Rosé Wine). 5-7 dana u frižideru sa plutanim čepom. Većina laganih belih i ružičastih vina biće pitka do sedmicu dana ako se čuvaju u frižideru. Primetićete da će se okus suptilno promeniti nakon prvog dana, jer vino oksidira. Ukupni voćni karakter vina često će se smanjiti i postati manje živahan.

Belo vino punog tela (Full-Bodied White Wine). 3–5 dana u frižideru sa plutanim čepom. Bela vina punog tela, poput vina Chardonnay i Viognier iz hrastovog bureta, imaju tendenciju da brže oksidiraju jer su imala više kiseonika tokom procesa starenja prije punjenja u boce. Obavezno ih držite začepljene i u frižideru. Ako pijete puno vina ovog tipa, zaista je pametna ideja ulagati u vakumske čepove, pogledati i video: (in vacuum caps).

Crveno vino (Red Wine). 3–5 dana na hladnom tamnom mestu sa plutanim čepom. Što više crveno vina ima tanina i kiselosti, to duže traje nakon otvaranja. Dakle, svetlocrvena boja, vino sa vrlo malo tanina, kao što je Pinot Noir (Burgundac crni), kraće traje poslije otvaranja, nego vino Petite Sirah bogatije crvene boja. Neka vina će se čak poboljšati nakon prvog otvorenog dana. Otvorena crvena vina nakon otvaranja čuvajte u frižideru ili tamnom hladnom prostoru. Ako nemate chiller (rashlađivač, ne frižider), vaš frižider je bolji nego da vino odstoji u sobi na 21°C.

Jako vino (Fortified Wine). 28 dana na hladnom mračnom mestu sa plutanim čepom. Jaka vina (vina sa obično 16-20% alkohola) poput vina Porto, Sherry i Marsala imaju vrlo duge rokove trajanja zbog dodavanja alkohola. Iako ova vina izgledaju veličanstveno izložena na visokim policama, brže će izgubiti živopisne okuse izlaganjem svetlosti i toploti. Jedina vina koja će dugo (izuzetno dugo, nedeljama) zadržati svoje osobine kada se otvore su Madeira i Marsala – već su oksidirana i kuvana! Samo da znate, što je desertno vino slađe, to će duže trajati. Ovde vrede ista pravila zasnovane na temperaturi: najbolje ih je čuvati u frižideru.

Bag-in-a-box (Kesa u kartonskoj kutiji). 2–3 sedmice čuvano u frižideru (crno i belo vino). Bag-in-a-Box je prekrasna stvar za svakodnevne pijance jer je vino u kesi unutar kartonske kutije u anaerobnom okruženju. Nekoliko proizvođača čak ima i vina pakovana u bag-in-a-box bez ikakvih nedostataka. Ipak, nećete željeti držati ta vina duže od mesec dana, jer vina sa boksom imaju rok trajanja, zbog propisa o hrani koja se čuva u plastici.

Bag-in-a-Box: kartonska kutija i unurašnja kesa sa vinom

Vino u kartonu(Wine-in-a-Carton). Slijedite ista pravila kao i za vina u bocama.

Vino u kartonskom pakovanju

 

Zašto se vino kvari

Kratak odgovor: Vina koja se čuvaju nakon otvaranja mogu se pokvariti na dva glavna načina. Prvo je kada bakterije sirćetne kiseline troše alkohol u vinu i metaboliziraju ga u sirćetnu kiselinu i acetaldehid. Zbog toga vino ima oštar miris poput sirćeta.

Drugo, uz to, alkohol može oksidirati, uzrokujući orašast, modričast voćni okus koji oduzima vinu sveže voćne arome. To su obe hemijske reakcije, pa će se, što je temperatura vina niža, to sporije događati.

 

Izvorhttps://winefolly.com/.