Ako niste sigurni koje vino odabrati uz koje jelo, ne očajavajte. Najčešće zablude koje ljudi imaju u vezi vina su da ne vole piti bela vina, ne pašu im crna vina i slično.
Meso, divljač i perad
Crno vino dobro se slaže s crvenim mesom, a belo vino s belim mesom. Pečenja, poput patke ili jako mlade teletine, slažu se sa suhim belim vinom. Uz janjetinu i ombolo paše crno vino, a jela od divljači traže vina punog tela i dobrih, ugodnih tanina te dobrih, vinskih kiselina. Uz perad poslužite „kremasta“ suha bela vina. Uz meso s ražnja ili roštilja poslužite bela, ružičasta i lakša crna vina.
Testenina
Crna vina voćne arome, dobro se slažu s umacima od paradajza ili mesnim umacima, a uz carbonaru i druge bele umake odgovaraju jaka bela vina naglašene arome. Ako ste se ipak odlučili za pesto, poslužite neko mediteransko suho belo vino.
Sirevi
Iako mnogi smatraju da uz njih najbolje pašu bela vina, ne morate se odreći ni crnih. Crna vina dobro će se sljubiti uz mlade, tvrde sireve, a uz zrele sireve intenzivnijeg mirisa ipak odaberite belo vino poput dobrog barriquea.
Egzotične kuhinje
Uz tipična kineska jela najbolje je poslužiti aromatična vina poput traminca, slatkaste graševine, sauvignona belog, chardonnayja i slično. Uz meksička jela dobar će izbor biti crna vina, pogotovo merlogt, plavac i syrah. Uz ljuta jela koja sadrže čili poslužite merlot ili cabernet sauvignon. Uz indijska jela probajte traminac, poluslatku graševinu, sauvignon beli, pinot sivi i druge.